REČELJ

11.09.2018 | Kategorija: Zanimljivosti | Pregleda: 4640

Crta iz života foodbloggera – Ulazi moj rodjeni brat pre neko veče kod mene u kuhinju i kaže: “Dobro bre, šta sad spremaš? Cela kuća miriše kao kod naše baba Dese.” Baš me obradovalo to jer se i on na trenutak vratio u detinjstvo jer se, kažu, mirisi najsporije zaboravljaju. Baba Desa je naša prababa, majkine majke majka. Živela je u selu Borin Dol 93 godine. I inače su sve žene po majkinoj liniji izuzetno dugog zivota, što se baš ne bi reklo za muškarce po očevoj liniji. Zato i jelte, pazim na taj neki način života. Elem, kod naše baba Dese se često osećao taj slatkasti miris po kući. Znate, jedan od retkih poljoprivrednih poslova koje mnogo volim je kad se bere groždje. Baš baš posebna atmosfera tad vlada, gotovo je praznična. Kola u koja se bere groždje se kite cvećem i teraju se deca da pevaju. Upravo u to vreme se i pravi REČELJ, tačnije odmah uveče nakon što se otoči šira. 

 Vreme pripreme

1 dan + 5 sati

 Sastojci

  • 5l slatkog vina (šira)
  • 1 kg tikve 
  • 1 kg zelenog paradajza 

 Način pripreme

Staviti vino da provri i skloniti sa vatre da se potpuno ohladi. Skinuti koru sa tikve i iseći je na kockice, paradajz dobro oprati pa i tikvu i paradajz uvaljati u pepeo i ostaviti tako da prenoći. 

Sutradan opet zakuvati vino pa kad zapeni skinuti penu. Oprati tikvu i paradajz od pepela i spustiti u ključalo vino. U pamučnu krpu staviti pepeo od drva i dobro zavezati pa i to spustiti u vino. Pepeo, kao prirodna baza služi da reguliše kiselost, zato se često korisiti i kao rešenje za gorušicu 😉 . Kuvati dugo. Ja sam kuvao sigurno preko pet sati. Vino treba da se zgusne kao za slatko. Dakle, kada kapljica tečnosti stoji kao kuglica na drvenoj dasci, REČELJ je gotov. Ova poslastica može godinama da stoji u špajzu i da bude podjednako ukusna kao prvog dana. Caka je u voćnom šećeru koji je odilčan prirodni konzervans. 

Ostavite komentar